Składniki:
1 dojrzałe awokado, obrane
sok z połówki limonki
1 dojrzały pomidor
1 mała cebulka
1 malutki ząbek czosnku
2 łyżki serka naturalnego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych listków kolendry
kilka kropel tabasco
Przygotowanie: Awokado skropić sokiem z limonki i pokroić w małą kostkę. Pomidora również pokroić w kostkę. Cebulkę, czosnek drobno posiekać, posypać solą. Wszystkie składniki wymieszać, dodać serek i doprawić solą, pieprzem oraz tabasco. Wlać oliwę i posypać kolendrą.
Krewetki w białym winie z natką i czosnkiem
200g krewetek black tiger
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina
łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek by oliwa przejęłaaromat. Krewetki ( u mnie były mrożone, obgotowane) rozmrożone przelewamy wodą i osuszamy- dodajemy na patelnię. Zawartość patelni zalewamy winem, dodajemy masło i na średnim ogniu dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i zwiększamy moc kuchenki na maksa tak, by zredukować nieco płyny- powstanie nam sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy.
przepisy pochądzą z :www.kuchenneszalenstwa.pl; www.kwestiasmaku.com
Guacamole mmm pycha ;) Krewetek boje sie sprobowac ;D
OdpowiedzUsuńMusisz się przekonać! ;) ja też się ich kiedyś bałam, ale teraz strach przerodził się w miłość ;)
OdpowiedzUsuń