niedziela, 16 lutego 2014

AVOCADO & SHRIMP

Guacamole w kosteczkę z pomidorami

Składniki:

1 dojrzałe awokado, obrane
sok z połówki limonki
1 dojrzały pomidor
1 mała cebulka
1 malutki ząbek czosnku
2 łyżki serka naturalnego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych listków kolendry
kilka kropel tabasco

Przygotowanie: Awokado skropić sokiem z limonki i pokroić w małą kostkę. Pomidora również pokroić w kostkę. Cebulkę, czosnek  drobno posiekać, posypać solą. Wszystkie składniki wymieszać, dodać serek i doprawić solą, pieprzem oraz tabasco. Wlać oliwę i posypać kolendrą.

 


Krewetki w białym winie z natką i czosnkiem 

 Składniki:

200g krewetek black tiger
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina
łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek by oliwa przejęła
aromat. Krewetki ( u mnie były mrożone, obgotowane) rozmrożone przelewamy wodą i osuszamy- dodajemy na patelnię. Zawartość patelni zalewamy winem, dodajemy masło i na średnim ogniu dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i zwiększamy moc kuchenki na maksa tak, by zredukować nieco płyny- powstanie nam sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy.


przepisy pochądzą z :www.kuchenneszalenstwa.pl; www.kwestiasmaku.com

2 komentarze:

  1. Guacamole mmm pycha ;) Krewetek boje sie sprobowac ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz się przekonać! ;) ja też się ich kiedyś bałam, ale teraz strach przerodził się w miłość ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!